New York, New York: mijn 14 tips voor een bezoekje aan The Big Apple.

In september 2016 was ik voor 2 weken op bezoek in New York, the greatest city on earth. Deze eerste keer New York was een ware ontdekking voor mij, het feit dat het geweldig weer was, met een gemiddelde temperatuur van 25°, speelt natuurlijk ook wel een rol. Het leek mij leuk om eens iets anders te doen op deze blog. Vandaar een heus resiverslag met ideetjes voor wie een verblijf in New York plant.

Uit eten In New York
Qua restaurants bestaan er voldoende gidsen. Persoonlijk vond ik dat de Yelp reviews vaak correct waren. Fast food en dure restaurants komer er aan bod. Keuze genoeg.

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat er in de Willamsburg wijk (Brooklyn) een overvloed is aan niet te dure, vaak hippe, restaurants. Afgewisseld met leuke bars trouwens.

Picnics en Barbecues in New York
In heel wat van de parken in New York zijn er barbecues voorzien, door iedereen te gebruiken. Dat zorgt vooral tijdens zonnige weekends voor een heel gezellige sfeer. Een aanrader zijn de BBQ’s op Pier 5 van Brooklyn Bridge Park, de zogenaamde Picnic Peninsula. Aangename drukte tijdens het weekend en al een stuk rustiger op weekdagen. Het magistrale zicht op Downtown Manhatten, de New York bay en de Brooklyn Bridge zijn een ideaal decor voor een gezellige barbecue.

Opvallend is dat deze enorme stad heel wat mooie parken telt. Naast het alomgekende Central Park Manhatten met zijn unieke picnic plekken is Pospect Park in Brooklyn ook zeker een aanrader om de picnic mand neer te zetten.

Een plek die ik zelf geweldig vond voor een namiddag, of zelfs nachtelijke, picnic was South Beach op Statten Island. Enkele kilometers zandstrand met zicht op de baai, de oceaan en de Vennazzio Bridge. Heel rustig in de avond en op de middag tijdens weekdagen. En als u beslist om naar deze geweldige picnicplaats te komen let er dan zeker op dat u tijdens uw terugtocht met de gratis ‘Statten Island Ferry’ aan het uiteinde van de boot in de vaarrichting staat. Dat kan geen probleem vormen want alle andere passagiers zijn te druk bezig met het fotograferen van het vrijheidsbeeld. Maar vanop dat plekje in de boot is het zicht op het steeds dichterbijkomende Manhatten ronduit spectaculair.

NYC sunrise and sunsets
Heel wat plekken om naar de zonsopgang of zonsondergang te gaan kijken.

Het Brooklyn Bridge park en bijhorende DUMBO area, beiden te Brooklyn, zijn heel gezellig om door te wandelen bij zonsondergang. Op bepaalde plaatsen is er ‘a great view’ op de East river en downtown Manhatten, dat met al die lichtjes voor ideale foto momenten zorgt.
Williamsburg East River park is trouwens ook een heel leuke plek om bij zonsondergang naar de Manhatten Skyline te kijken.

Een unieke sunrise is zondermeer te zien vanop de bekende Brooklyn Bridge. Bij mooi weer is het zicht adembenemend en zo ’s ochtends vroeg is het voetgangersgedeelte van de brug bijna volledig verlaten. De zon komt op vanuit de richting van Manhatten.

Op het dak van New York
Deze megapolis met al zijn skyscrapers telt heel wat dakterrasse. Wijzelf hebben er 2 bezocht.

Eerst en vooral, en waarschijnlijk de bekendste: het dakterras van het Metropolitan Museum of Art. Bovenop dit enorme museum is er een geweldig zicht op central Park en de Skyline errond. Het terras is exclusief toegankelijk voor museumbezoekers (dagelijks tot 17u). De toegangsprijs voor het MET museum bepaal je trouwens zelf. Proef ook zeker één van de (niet-)alcoholische cocktails aan de bar op het terras.

The biggest rooftop in the city vind je dan weer iets meer downtown Manhatten (230 Fifth Avenue). Deze rooftop bar heeft een gezellige, trendy, sfeer met natuurlijk heel wat toeristen. Wat had je gedacht met zo een naam. Maar dat doet niets af aan het fenomenale zicht op ‘The empire state building’.

And some free guided tours.
De Central Park Conservancy organiseert heel wat rondleidingen in Central Park Manhatten. Enkele van deze, bijvoorbeeld de ‘welcome tours’, zijn gratis en geven heel wat leuke achtergrond bij het hoe, wat en waarom van het park. Een aanrader bij mooi weer en als je even tijd hebt om met andere ogen naar dit uniek stukje urban nature te kijken.

De Stephen A. Schwarzman afdeling (Fifth avenue, Manhatten) van de New York Public library is zeker een bezoek waard, net als het gezellige Bryant park vlak achter het bibliotheek gebouw. De diverse zalen tonen dat ook Amerikaanse gebouwen historisch kunnen zijn. Wel, u kan dit gebouw bezoeken met een gratis rondleiding. Deze starten aan de inkombalie en geven een algemene rondleiding of zoomen in op een specifiek thema.

Coney Island
Warm weer en een grootstad gaan vaak moeilijk samen. Maar net als bij andere steden aan het water biedt ook New York tal van stranden. Coney Island, gelegen aan het uiteinde van Brooklyn, is het bekendst. In het weekend komt die enorme mix van mensen en culturen die Brooklyn rijk is samen op de pier en stranden van Coney Island. En als je in de buurt bent check dan zeker ook de agenda van de Coney Island dancers. Een gekke bende feesters die van juni tot september gratis middag feestjes organiseert, op de Coney Island boardwalk. Daarvoor alleen al zou een mens het vliegtuig naar New York nemen.

Slapen in een stad die nooit slaapt
Ons AirBnB appartement lag vlakbij Prospect Park Brooklyn. Een kleurrijke buurt. Tijdens het vele wandelen door Brooklyn zag ik nog wat andere wijken waar hoogstewaarschijnlijk heel leuke AirBnB plekjes te vinden zijn. Op mijn lijstje staan: Bay Ridge (typisch Brooklyn, wel wat ver van Manhatten), de hippe Brooklyn Heights en DUMBO wijken en het ultra-trendy Williamsburg.
En wie weet is Statten Island de volgende keer wel de uitvalsbasis. Interessant mede dankzij het rustige karakter en de snelle 24/7 verbinding met downtown Manhatten.

Stof genoeg om over te babbelen en dromen. Ben uiteraard ook benieuwd naar jullie tips en ervaringen.